Bilunderhåll

· Bilar
Author

Gamla bilar är underbara men de är långt ifrån perfekta, men det hör ju lite till när det handlar om gamla maskiner eller specifikt bilar då. Just gamla bilar är ett stort intresse för många, både att äga och underhålla dem.

Något som blivit populärt är att diskutera gamla veteranbilar med likasinnade på  forum för veteranbilsfantaster, de mest kända inom denna genre är till exempel Amazonklubben för Volvo Amazoner eller Boxerville för luftkylda folkvagnar.

gammal bil

Du kan däremot inte lita på de gamla älsklingarna som på en ny bil som du nästan aldrig behöver ta till mekanikern. Om du däremot utför rutinunderhåll på en gammal bil så kommer du antagligen bara att behöva lämna in den till verkstaden när någon reservdel går sönder. Håller du följande områden i tiptopskick så kommer bilen oftast att gå som en klocka:

Däck

Se till att de är ordentligt pumpade och enligt tillverkarens rekommendationer vilket du ofta hittar i instruktionsboken. Byt ut slitna däck och kontrollera att de är balanserade rätt, inte bara för säkerhet och balans men också för att du får en jämnare körning och sliter mindre på bilen.

Luftfilter

Dessa kan inte göra underverk, utan de kan också öppna upp en äldre motors ventilationssystem och sparka upp den några hästkrafter. Installationen kan vanligen utföras med något mer utrustning än en vanlig skruvmejsel. Avgassystem kan också vara värt att byta och du kan kolla runt på internet för ett billigt avgassystem och därmed minimera kostnaderna när du lämnar in den på verkstan för att göra själva bytet. Vill du själv byta avgassystem så finns det finns reparationshandböcker för de flesta äldre bilar på Mekanika.se.

Olja

Oljan är blodet på din bil och vill du att bilen ska hålla längre, så är detta ett av de bästa sätten att få bilen att gå långt och tyst. Du bör kontrollera din oljenivå minst en gång i veckan och se till att fylla på om stickan visar att den inte är på rätt nivå. Tänk på att syntetisk olja, om än lite dyrare, ger bättre skydd och varar längre i motsats till mineraloljor. Vill du att din motor ska vara länge, kontrollera oljan ofta.

Bromsar

Låt dina bromsar kontrolleras av en mekaniker en gång i månaden eller direkt om du upptäcker något problem med bromsarna.