Volvo

· Bilar
Author

En av de klassiska bilarna vi har från Sverige är ju Volvo, och många är de entusiaster som fortfarande håller på med dessa bilar från tidigt 50- och 60-tal. För de som är något äldre har säkert åkt i en PV eller en Amazon någon gång och när man blivit äldre känt att nu är det dags att skaffa sig en gammal bil som man körde eller åkte i under ungdomstiden.

Volvo p1800Passionen för gamla bilar finns hos en del och de satsar allt för att få dessa rariteter att fungera. Volvo som sedan 1926 och dotterbolag till Svenska storföretaget SKF (Svenska Kullagerfabriken) levererat kvalitetsbilar till oss Svenska och utöver resten av världen. Volvo hade redan sedan 1924 suttit och planerat och konstruerat den första Volvo modellen Volvo ÖV4. I april 1927 så var den första bilen klar och rullades ut ur fabriken.

Att Volvo i dag är ett pålitligt fordonsmärke är det ingen tvekan om och mycket har hänt sedan 1926. Det finns många viktiga årtal för Volvo, 1955 så exporterade Volvo de första bilarna till USA. Tolv stycken PV444 och 70 Volvo Duett. 1977 så försökte Volvo med ett samarbete med Saab Scania som inte genomfördes då Saab drog sig ur det samarbetet. Ett samarbete med Franska Renault inleds 1979 under PG Gyllenhammars ledning och 1993 så avgår Gyllenhammar på grund av misslyckad fusion med Renault.  1999 såldes fordonstillverkningen till Ford.

P1800 är väl den modell som fått mest uppmärksamhet i och med att den kördes av Roger Moore i serien Helgonet. Bilen fick närmast kultstatus efter sin medverkan i serien.