Lastbil

· Lastbil
Author

En lastbil är ett fordon som används till transport av gods och varor. Redan 1891 byggdes den första lastbilen och till Sverige kom den 1900. Idag finns det många olika typer av lastbilar och överallt i världen kan man se lastbilar från Volvo och Scania.

Om du funderar på att köpa en lastbil finns det ett par saker du bör tänka på innan du bestämmer dig. Frågor du vill ställa dig själv är vad syftet med lastbilen är, hur stor ska den vara, hur mycket får den kosta i månaden och hur mycket bensin slukar den?

Lastbil

Tips inför ditt köp

En av de viktigaste frågorna när du har besvarat de ovanstående frågorna är om du vill köpa nytt eller begagnat. Begagnat är som regel billigare, men då gäller det att vara uppmärksam på en del saker. Exempelvis hur lastbilen har används, hur många mil den har åkt och vilka som tidigare har ägt den. Antalet mil är också en indikator på lastbilens hälsa. Kolla sedan batterierna och bromsarna. Ett tryggt alternativ kan vara att köpa direkt från en tillverkare som säljer begagnade lastbilar av det egna märket. Då får du en modell som servats nyligen och därmed en garanti på att den fungerar som den ska.

Däcken

Däcken och bromsarna är bland det viktigaste att undersöka. Är de trasiga eller i dåligt skick är det en livsfarsa på vägarna, speciellt om du kör en lastbil med tung vikt. Du vill inte köpa en lastbil som du sedan behöver lägga ner tusentals kronor på för att reparera bara en månad efter du har köpt den. Undersök den därför och, om det behövs, låt den inspekteras av en kvalificerad mekaniker.