Skogsfordon och skogsmaskiner

· Lastbil
Author

Skogen och den Svenska naturen är en mycket viktig del i många Svenskars vardagsliv. Detta till stor del på grund av vår starka kultur med friluftsliv som i sin tur har stärkts av den Svenska allemansrätten. Totalt äger över 329 000 personer även skogsmark i Sverige, något som pekar på att nedanstående fordonstyper kan vara mycket intressanta för många av er läsare. 

Skogsmaskiner

Dessa stora fordon är otroligt imponerande skapelser med möjlighet att röra sig svår terräng och arbeta med stora och otympliga träd. För att kunna röra sig i den svåra miljön brukar maskinerna ha hög frigångshöjd, alltså det fria utrymmet mellan fordonets chassi och marken. Fordonen brukar även ha allhjulsdrift för att få bättre fäste på underlaget och på så sätt kunna röra sig även om något hjul inte skulle vara i bra kontakt med marken. Detta är något man ser i maskinerna från bland annat Komatsu Forest.

Maskinerna finns i lite olika varianter. De två vanligaste typerna är dels skördare som förenklar processen att fälla träden. De tar även och kvistar av stammen samt kapar ned den till de längder som sedan optimalt kan användas i fabrik.

När träden väl har fällts och gjorts färdiga för transport så använder man skotaren för att frakta virket till väg där det kan lastas på en timmerbil. Skotaren har en kran med vilken den kan lyfta ut stammarna som skördaren lämnat efter sig. Fordonen har normalt sett sex eller åtta hjul tack vare dess storlek och krav på att kunna köras i tuff terräng.

Mindre skogsbruk

För den som endast hämtar mindre virke från sin skog varje år för till exempel ved så behöver man inte nödvändigtvis samma stora maskiner som vi nämnde ovan. Många löser då istället frakten av veden med till exempel en fyrhjuling eller en äldre traktor. Med rätt tillbehör kan det vara mycket kompetenta för mindre arbeten.