Ta hand om bilen på bästa sätt

· Bilar, Tips
Author

Att skaffa bil på bil är ett kostsamt sätt att leva och du förlorar bara pengar på det. Genom några smarta knep och lite arbete kan du öka livslängden på din bil i flera årtionden. 

Skonsam tvätt skyddar lacken

Lack som rostar ser inte så roligt ut och rosten gör också metallen skörare. För att skydda lacken ska man se till att tvätta bilen med skonsamt tvättmedel och även lägga på skyddande lager vax. Man kan också rostskydda undersidan av bilen med en speciell beläggning. Detta utförs på verkstan, men att tvätta och vaxa kan man göra hemma. Man ska vara extra noga att tvätta bilen efter vintern för att få bort vägsaltet som annars äter på lacken.

Byt ut gamla delar

Byt ut delarna i tid så slipper du skada motorn och vara ute bil i otid när delarna går sönder. Saker som kamrem kan vara ödesdigert om den går sönder, då skär sig hela motorn och verkstadskostnaderna skjuter i höjden. Filter och olja ska gärna bytas årligen, samt behöver man motionera bromsarna, de ska ge så bra effekt som möjligt.

För att dra ned på verkstadskostnaderna kan man köpa in bildelarna själv och överlämna dem till verkstaden. Beställer du dem på verkstaden kommer de att ta ut en extra utgift, men om du har tur kan du köpa bildelen själv till inköpspris och spara hundralappar för varje del du köper. Det finns också sajter som tipsar om vilka onlinebutiker som erbjuder de lägsta priserna eller som har rabatt på sina produkter.

Ta hand om värdet

En dag kommer du att vara tvungen att sälja bilen och då vill man inte att värdet ska vara helt förstört. Om du följer tipsen ovan kommer du en bra bit på vägen, men det finns andra saker som man också måste ta vara på. Tänk till exempel på att skydda bilklädseln, brännmärken och fläckar som inte går bort kommer att sänka priset, om än lite. Se till att elektroniken fungerar som den ska, finns det elhissar ska dessa fungera när du säljer bilen: annars kommer folk att försöka pruta ned priset.  Dessa småsaker förlänger inte livslängden, men gör det möjligt för dig att få lite pengar tillbaka när du väl måste eller vill sälja.