Dakarrallyt

· Biltävlingar, Lastbil, Tips
Author

Dakarrallyt är troligtvis den mest mytomspunna motortävlingen alla kategorier och också en av de allra längsta då racet har en total körsträcka på upp emot 9 000 km.

Bansträckningen i Dakarrallyt beskrivs ofta som tuff då den går utanför vanliga vägar och ofta i ökenlandskap med sanddyner och annan karg terräng, vilket gör tävlingen helt unikt.

En annan sak som gör Dakarrallyt unikt är att flera olika typer av fordon tävlar i samma tävling. Förutom bilar och motorcyklar tävlar även lastbilar och sedan några år tillbaka även fyrhjulingar.

Första gången Dakarrallyt kördes var år 1979 och då mellan Paris och Dakar i Senegal, därav namnet. Genom åren har tävlingen haft en rad olika sträckningar med start i bland annat Marseille och Lissabon och målgång i förutom Dakar även Kairo och Kapstaden.

På grund av oroligheter i Västafrika körs Dakarrallyt sedan år 2009 i Sydamerika och då i huvudsak i Argentina och Chile. Dock har tävlingen behållit namnet Dakarrallyt.

En gång har en svensk stått överst på prispallen i Dakarrallyt, nämligen i form Freddy Kottulinsky, vilken vann bilklassen år 1980.